BookSpot Literatuurprijzen 2019 voor De hoogstapelaar en De avant-gardisten

By 14 november 2019Overal

Den Haag, 14 november 2019 – De BookSpot Literatuurprijs 2019 voor fictie gaat naar De hoogstapelaar van Wessel te Gussinklo. De prijs voor het beste non-fictieboek, voor het eerst uitgereikt dit jaar, gaat naar De avant-gardisten van Sjeng Scheijen. Beide prijzen, elk met een geldbedrag van 50.000 euro, werden door Winnie Sorgdrager, voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs, uitgereikt tijdens een literaire avond in de Centrale Bibliotheek in Den Haag.

Met de twee stipendia van 50.000 euro, ter beschikking gesteld door online boekwinkel BookSpot, wil de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie de auteurs van de winnende boeken in staat stellen zich een jaar lang volledig te wijden aan het schrijven. De andere genomineerde auteurs ontvangen ieder ook een geldbedrag van 2.500 euro.

Over de BookSpot Literatuurprijs
De BookSpot Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek. Dit jaar is de prijs voor het eerst in twee categorieën uitgereikt: fictie en non-fictie. Voor de laatste categorie is de jury op zoek gegaan naar boeken die uitblinken in het genre verhalende non-fictie en die op een intelligente en toegankelijke manier de kennis van lezers vergroten en verdiepen. Onder non-fictie valt het hele scala aan boeken over politiek, geschiedenis, wetenschap, sport, reizen, biografie en kunst.

De prijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie en wordt mogelijk gemaakt door BookSpot en de Bibliotheek Den Haag. Doel van deze samenwerking is de genomineerde en de winnende boeken bij een zo breed mogelijk publiek onder de aandacht te brengen.

De jury
De jury van de BookSpot Literatuurprijs bestond dit jaar uit:
Jan Dertaelen, boekverkoper bij De Groene Waterman in Antwerpen en recensent
Maite Karssenberg, auteur en historica
Sebastiaan Kort, recensent voor NRC
Maartje Kroonen, winkelchef en boekverkoper bij Boekhandel Bijleveld te Utrecht
Daan Stoffelsen, boekverkoper, recensent en hoofdredacteur van literair tijdschrift De Revisor
Jelle Van Riet, literair journaliste voor De Standaard
Jeroen Vullings, literatuurcriticus VN en Nieuwsweekend

Over de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-Fictie
De Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-Fictie heeft tot doel het bevorderen van de Nederlandse letterkunde door het toekennen van een prijs; zij benoemt daartoe een onafhankelijke jury. Winnie Sorgdrager, Minister van Staat, is voorzitter van de Stichting.

Over BookSpot
BookSpot is dé online boekwinkel van Nederland en België. Zij werkt vanuit de overtuiging dat de wereld er beter, begripvoller en vrolijker van wordt als meer mensen lezen en wil er daarom voor zorgen dat meer mensen plezier beleven aan het lezen van boeken. Op www.bookspot.nl en www.bookspot.be draait alles om boeken: met inspirerende informatie en leestips, een breed assortiment, persoonlijk advies en een optimale beleving per genre. Omdat BookSpot óók een boekenclub is in de zin der wet, mag BookSpot als enige in Nederland aan leden 20% korting op boeken geven.

BookSpot is onderdeel van social enterprise Novamedia. Novamedia werkt vanuit haar missie om bij te dragen aan een betere wereld. Het stimuleren van de verbindende en verrijkende kracht van lezen is onderdeel van deze missie. Novamedia is vooral bekend als bedenker en eigenaar van diverse merken en goede doelen-loterijformats, waaronder dat van de Postcode Loterij. Inmiddels is er een Postcode Loterij actief in Nederland, Zweden, Duitsland, Groot-Brittannië en Noorwegen. Over de afgelopen vijf jaar is Novamedia/Postcode Loterijen de 3e grootste private donor ter wereld.

Over de Bibliotheek Den Haag
Met jaarlijks ruim 2,5 miljoen bezoekers en meer dan honderdduizend leden die samen meer dan 2,5 miljoen (luister)boeken, tijdschriften, dvd’s en andere materialen lenen, is de Bibliotheek Den Haag voor velen in Den Haag een bron van betrouwbare kennis en informatie. Mensen bezoeken de bibliotheek niet alleen om gebruik te maken van de uitgebreide collectie, maar ook voor deelname aan cursussen, workshops, debatten en lezingen op het gebied van mediawijsheid, literatuur, kunst en cultuur.
————————————–

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot: Jeroen Kans, Secretaris Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie Tel: + 31 (0)6 811 53 722, email: secretaris@bookspotliteratuurprijs.nl