ECI Literatuurprijs 2017 én ECI Lezersprijs 2017 gaan naar De mensengenezer van Koen Peeters.

By 9 november 2017Overal

Den Haag, 9 november 2017 – De ECI Literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek van het afgelopen jaar gaat naar De mensengenezer  van Koen Peeters. De prijs, die wordt toegekend door een vakjury bestaande uit Nederlandse en Vlaamse beroepsrecensenten, werd dit jaar voor de 31e keer uitgereikt in Theater aan het Spui in Den Haag. Naast een geldbedrag van 50.000 euro ontvangt de auteur de sculptuur die deze prijs vertegenwoordigt. Koen Peeters ontving eerder op de avond ook al de ECI Lezersprijs.

ECI Literatuurprijs
Nadat juryvoorzitter Thom de Graaf de winnaar bekend maakte, ontving Koen Peeters de prijs uit handen van Martin Michael Driessen, de winnaar van de ECI Literatuurprijs 2016. “De jury kiest voor een helder geschreven boek dat het anekdotische overstijgt, een boek dat raakt aan het onzegbare en ons leert dat we niet moeten zoeken naar de waarheid, maar naar de bron.”, aldus Thom de Graaf.
Met het stipendium van 50.000 euro, dat ter beschikking is gesteld door online boekwinkel eci, wil de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie de winnaar in staat stellen zich een jaar lang volledig te wijden aan het schrijven. Naast de winnaar ontvangen de andere vijf genomineerden ieder een geldbedrag van 5.000 euro.

ECI Lezersprijs
Eerder op de avond ontving Koen Peeters ook de Lezersprijs van de ECI Literatuurprijs 2017 met De mensengenezer. Aan de ECI Lezersprijs, die dit jaar voor de tweede maal werd uitgereikt, is een geldprijs verbonden van 10.000 euro. Vanmiddag kwamen de vijftig leden van de Lezersjury bijeen om hun winnaar te bepalen. Net als dit jaar won Martin Michael Driessen in 2016 zowel de ECI Literatuurprijs als de ECI Lezersprijs prijs met zijn boek ‘Rivieren’.

Over de ECI Literatuurprijs
De ECI Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie. De ECI Literatuurprijs, die bestaat uit een bedrag van 50.000 euro, wordt jaarlijks uitgereikt door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen. De auteurs van de overige genomineerde boeken ontvangen een bedrag van 5.000 euro. De ECI Literatuurprijs 2017 heeft betrekking op boeken die verschenen zijn tussen 1 juli 2016 en 30 juni 2017.

De ECI Literatuurprijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie met als doel het bevorderen van de Nederlandse letterkunde door het toekennen van een prijs; zij benoemt daartoe een onafhankelijke jury. Winnie Sorgdrager, lid van de Raad van State, is voorzitter van de Stichting.

Over de ECI Lezersprijs
Naast de ECI Literatuurprijs wordt in samenwerking met NRC en HUMO ook de ECI Lezersprijs uitgereikt. Vijftig enthousiaste lezers uit Nederland en Vlaanderen bepalen met elkaar welk boek van de Shortlist zij het beste vinden. De winnaar ontvangt een bedrag van 10.000 euro.

De ECI Literatuurprijs en Lezersprijs worden mede mogelijk gemaakt door eci. Doel van deze samenwerking is de genomineerde boeken en het winnende boek bij een zo breed mogelijk publiek onder de aandacht te brengen.

Over eci
Eci is in 1967 opgericht om het lezen in Nederland te stimuleren. In 2014 heeft eci met hulp van Novamedia een doorstart gemaakt. Eci werkt vanuit de overtuiging dat lezen van boeken verrijkt, verbindt en de wereld helpt mooier te maken. Sinds 2014 is eci omgebouwd tot dé online boekwinkel waar iedereen zonder verplichtingen en op een makkelijke manier boeken kan kopen. Bij eci werken echte boekliefhebbers die samen met specialisten lezers helpen hun volgende boek te vinden. Bovendien worden trouwe klanten beloond met 20% korting.